HS: Laskentatoimea pääaineenaan opiskelleet työllistyvät hyvin

Helsingin Sanomat selvitti, missä töissä pääsee heti hyville ansioille

Missä töissä pääsee suoraan kiinni hyviin ansioihin? HS selvitti, miten hyvätuloisina pidetyt ammattilaiset tienaavat valmistumisen jälkeen. Selvisi, että monilla aloilla palkkaa suurempi ongelma on ensimmäisen työpaikan saanti.

Tilastokeskuksen viimeisin vahvistettu suomalaisen keskipalkka oli 3 206 euroa. Valmistuttuaan kauppatieteen maisterin aloituspalkka on 3 020 euroa.

Ongelmana on kuitenkin se, että vaikka alkupalkka on hyvä, on töihin itsessään vaikeaa päästä.  Tällä hetkellä akateemisten vastavalmistuneiden työllistyminen on vaikeaa. Asiasta ollaan Akavassa huolissaan.

”Tutkimukset osoittavat, että kaksi ensimmäistä vuotta valmistumisen jälkeen ovat myöhemmän työllistymisen kannalta ratkaisevat”, asiantuntija Miika Sahamies Akavasta sanoo.

Viidessä vuodessa kauppatieteen maisterin palkka on noussut keskimäärin tuhat euroa, 4 020 euroon. Tavallista on, että uran alkuvaiheessa ekonomit vaihtavat työpaikkoja. Vaihdosten myötä palkka nousee. Palkan suuruutta selittää sijoittuminen asiantuntija- ja esimiestöihin.

Myös kauppatieteilijöiden työttömyys on viime vuosina kasvanut. Vastavalmistuneille tyypillisiä ovat lyhyet työttömyysjaksot. Ekonomin työllistymiseen vaikuttaa paljon valittu pääaine.

Rahoitusta, laskentatoimea tai tilintarkastusta pääaineenaan opiskelleet työllistyvät hyvin.

Lue koko artikkeli »